
סוכרת היא אחת המחלות הכרוניות הנפוצות בעולם המערבי, אבל מעבר לאתגר המתמיד של ניהול רמות הסוכר בדם, היא גם משפיעה באופן משמעותי על רמות חמצון הכולסטרול בגוף. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שחולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח טרשת עורקים ומחלות לב. אבל מה באמת קורה בגוף במצב של סוכרת, ואיך הכולסטרול מושפע מכך?
איך סוכרת משפיעה על חמצון הכולסטרול?
ד"ר פוגלמן, מבית החולים רמב"ם, חקר את השפעות הסוכרת על חמצון הכולסטרול. לדבריו, כאשר הגוף אינו מייצר אינסולין, או לא מצליח להשתמש בו בצורה יעילה, הסוכר מצטבר בדם ברמות גבוהות. תהליך זה גורם לייצור תוצרים כימיים בעלי פוטנציאל חמצון גבוה, המכונים רדיקלים חופשיים.
הצטברות של רדיקלים חופשיים בגוף יוצרת מצב הנקרא עקה חמצונית. זהו מצב שבו נוצר חוסר איזון בין הרדיקלים החופשיים (הגורמים המחמצנים) לבין נוגדי החמצון שמנטרלים אותם. כאשר יש עודף של רדיקלים חופשיים, תהליכי החמצון פוגעים בתאי הגוף, ובמיוחד בכלי הדם והעורקים, מה שמעלה את הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות לב.
עקה חמצונית והשפעותיה על הגוף
עקה חמצונית אינה דבר של מה בכך. במצבים כאלה, הכליות עלולות להפסיק לתפקד, עורקי הלב עשויים להיסתם, ורשתית העין עלולה להיפגע באופן חמור. במילים אחרות, הסיכון לבעיות בריאות חמורות עולה באופן דרמטי כאשר יש עודף רדיקלים חופשיים בגוף, והיכולת של הגוף לנטרל אותם נפגעת.
סוכרת וטרשת עורקים
באתר איגוד רופאי המשפחה בישראל מצוין כי חולי סוכרת מסוג 2 נמצאים בסיכון מוגבר פי 2-4 לפתח מחלות לב וכלי דם, בשל התפתחות מוקדמת של טרשת עורקים. למעשה, כ-75-80 אחוזים מחולי סוכרת מסוג 2 מתים מטרשת עורקים וסיבוכיה. הסטטיסטיקה הזו ממחישה עד כמה חשוב להכיר את הקשר בין סוכרת לחמצון הכולסטרול, ולהבין את המשמעות של ניהול נכון של רמות הסוכר והכולסטרול.
איך אפשר להקטין את הנזק?
הפתרון מתחיל בניהול אורח חיים בריא ומאוזן. תזונה עשירה בנוגדי חמצון, שמירה על פעילות גופנית סדירה, הפחתת סטרס והימנעות ממזונות מעובדים יכולים לעזור להקטין את העקה החמצונית ולשמור על איזון בין רדיקלים חופשיים לנוגדי חמצון. בנוסף, חשוב לעקוב אחר רמות הסוכר והכולסטרול בדם ולעבוד עם אנשי מקצוע על תוכנית טיפולית מתאימה.
זכרו שכולסטרול וסוכרת קשורים זה לזה. ניהול נכון של רמות הסוכר יכול להשפיע באופן חיובי גם על רמות הכולסטרול ועל הפחתת הסיכון לטרשת עורקים. לפעמים, השינויים הקטנים ביותר יכולים לחולל את ההבדל הגדול ביותר.